Europa pokertour

European Poker Tour (EPT) är den europeiska motsvarigheten till världsscenenes World Poker Tour (WPT). Här gör europaeliten upp i sina pokerkunskaper under året. Touren drar runt till olika stora europeiska kasinostäder där en segrare koras på varje plats. Sedan avslutas varje tävlingssäsong med deltävlingen i Monte Carlo, Monaco, kallad European Poker Tour Grand Final. Då är både prestige och prissummorna något högre. Det finns ingen sammanlagd ställning under en säsong, utan varje deltävling ses som en final. EPT har funnits sedan 2004 och startades när pokerboomen var som störst. Initiativtagaren var pokerproffset John Dutie. Dutie var även VD för EPT fram till 2012. Den första deltävlingen gick i Barcelona den 18 september, förste vinnare blev faktiskt en svensk, nämligen Alexander Stevic. Därefter har EPT gått i 12 säsonger.

Utveckling

Under en lång tid hade EPT en bra bit upp till konkurrerande pokertourer när det kom till omsättning och prispotter. Då kostade det bara hälften så mycket att köpa in sig till en tävling, jämfört med en tävling i WPT. Men under säsongen fick man lov att höja sig 8 000 euro när tävlingarna började bli så populära och man befarade platsbrist annars. Samma år expanderade man touren utanför Europas gränser i och med deltävlingen i Bahamas i januari 2008. Under den sjätte säsongen uppdaterades antal event så man var uppe i 13 grenar. Då blev man också tvungen att dra igång säsongen redan i augusti. Samma år började man också dela ut priser vid säsongsslut. Ryssen Maxim Lykov blev den första att få det största priset, Player of the Year. Under åren har Tv-sändningarna och mediebevakning stadigt utökats. När sajten Pokerstars köpte upp rättigheterna ökade det omsättningen ytterligare. Antal spelare har också ökats kontinuerligt.

Framgångsrika spelare och rekord

Genom EPT:s historik finns många spelare och länder som utmärkt sig. Deltävlingarna hålls som bekant i Europa, men alla världens spelare är välkomna att delta. Det har resulterat i att USA är det mest framgångsrika landet i kategorin flest finalbord genom tiderna. USA har nämligen representerats i final hela 85 gånger. Storbritannien är två med 76, Frankrike trea med sina 68. Sverige kommer rätt högt upp med en femteplats och har sammanlagt 59 finalplatser. Vad det gäller totala vinnare får USA dock se sig besegrade av Storbritannien, med 17 vinster mot 16. Tyskland har 14 och Sverige och Frankrike delar på fjärdeplatsen med 9 segrar vardera. Vad det gäller enskilt största pengavinsten innehas den av kanadensaren Glen Chorny. Han vann nämligen hela $3 190 000 när han vann Grand Final i Monte Carlo den fjärde säsongen. Om man tar bort stortävlingen Main Event är spanjoren John Juanda den som dragit in mest totala pengar på touren, hela $16 940 000. Constant Rijkenberg från Nederländerna är den som har EPT att tacka mest för sina inkomster, 98 % av det han har dragit in på poker i karriären kommer nämligen från EPT. Den första kvinnliga segraren utsågs 2006, då brittiska Victoria Coren vann en deltävling på hemmaplan i London.